sunnuntai 23. elokuuta 2015

Fustra! Mitä se on ja mihin sillä pyritään?

Noniin, täällä kirjoittelee uunituore Fustra yksilövalmentaja ;) JES!

Rankka ja tiivis fustrakoulutus päättyi perjantaina kirjalliseen loppukokeeseen ja käytännön näyttökokeeseen. Kirjallisessa oli kaksi osiota; perusosa ja anatomia. Näyttökokeessa ohjasimme asiakkaalle fustra- näytetunnin. Kaikki osiot tuli suoritettua allekirjoittaneella kirkkaasti läpi ja siitä sitten kotiinviemisiksi sain Diplomin ja lisenssin.

Tyytyväinen uusi fustra yksilövalmentaja :)


Tässä blogipäivityksessä keskitytään kuten arvata saattaa fustraamiseen :)

Mitä on fustra?


Se on se uusi hittituote mistä kaikki puhuu, mistä lehdet kirjoittaa, mitä moni julkisuudenhenkilökin on sanonut harrastavansa ja mistä jopa maikkarin kymppiuutisissakin on ollut puhetta. Se on vuoden 2012 liikuntatuote. Mutta, tästä kaikesta hypetyksestä huolimatta harva osaa sanoa mitä fustraaminen on (ellei sitä itse ole jo kokeillut). Ja täytyy myöntää, ennen koulutusta en itsekkään kunnolla tiennyt mitä fustra oikeasti on ja mitä sillä voi saavuttaa. Kerrotaampa siis tarkemmin...

Fustra on palkittu harjoitusmetodi, jota käytetään parantamaan ryhtiä, lisäämään liikkuvuutta, kehittämään kehon hallintaa ja vahvistamaan keskivartaloa. Ensimmäisellä treenikerralla analysoidaan lähtötilanne – missä asennossa kävelet ja istut? Fustra keskittyy jokaisen yksilöllisiin tarpeisiin, harjoittelu- ja ruokaohjelma räätälöidään asiakkaalle aina henkilökohtaisesti.
Suomalaisten yleinen ongelma on lihasepätasapaino. Vartalon selkäpuolen lihakset ovat etupuolta heikoimpia, mikä rasittaa niveliä, selkärankaa ja lihaksistoa. Tämä on yksi merkittävä syy, miksi suuri osa suomalaisista kärsii eriasteisista niska- ja selkäkivuista. Ammattitaitoisen ohjaajan avulla vartalon asentovirheet saadaan korjattua, aikaiseksi hyvä ryhti ja kivuton arkipäivä.
Metodin yksi monista eduista on sen käytön monipuolisuus. Fustra- metodi soveltuu kaikille – lajista ja tavoitteista riippumatta – sillä jokaisessa kehossa on omat kehittämiskohteensa.

Ylläoleva teksti lainattu www.fustrafinland.fi -sivuilta. Lyhyesti sanottuna fustrassa korjataan kehon virheasentoja avaamalla kireitä lihaksia ja vahvistamalla heikompia lihaksia. Fustrassa keskitytään erityisesti hyvään ryhtiin/sen saavuttamiseen, oikeaoppiseen hengittämiseen ja keskivartalon syviin tukilihaksiin.

Kuva lainattu googlesta.


Kaikki liike yleensä ihmisillä tapahtuu eteenpäin. Kävellessä keho työskentelee eteenpäin, kädet liikkuu vartalon edessä päivän askareissa, kun nostat lattialta jotain -> vartalo taittuu eteenpäin. Tästä ihan maalaisjärjelläkin voidaan päätellä, että kehon etupuolella olevat lihakset on varmasti takapuolta vahvemmassa kunnossa. Ja koska etupuolen lihakset työskentelevät aktiivisesti melkein kaikessa mitä teemme ne myös kiristää enemmän, hartiat heposti kallistuu eteen, pää roikkuu edessä ym. Ja näin ollen takapuolella olevat lihakset ovat jatkuvassa venytystilassa. Fustrassa lähdetään avaamaan etupuolta ja vahvistamaan takapuolta jolloin paremman ryhdin pitäminen käy helpommin, virheasennot saadaan korjattua ja mahdolliset kiputilat helpottavat.

Fustran vaikutukset on vieläpä tutkittu ja todistettu toimiviksi. UKK- instituutti on tutkinut, että fustra auttaa niska- ja hartiakipuihin. Tutkimustulokset pääset lukemaan täältä. Ei siis mikään huuhaa-juttu ollenkaan!

Esimerkkinä. Ajatellaampa, että sinulla on niska kipeä. Mitä teet kivunlievittämiseksi? Otat särkylääkkeen? Venytät niskaa? Hierot siihen mobilaattia? Paraneeko kipu näillä konsteilla? Toki, se burana saattaa lievittää kipua hetkellisesti, mutta kipu palaa kyllä takaisin. Ajatellaanpa kivunlievitystä fustran kannalta. Kipu niskassa saattaakin johtua kireistä rintalihaksista. Kireät rintalihakset menevät suppuun, jolloin ne väkisin vetävät hartioita eteenpäin, ja koska hartiat on edessä, sinne tipahtaa helposti myös pään asento. Niskan lihakset ovat siis jatkuvassa venytys-/rasitustilassa - > kipu on taattu. Avetaan siis rintalihakset, vahvistetaan yläselän lihaksia -> hartiat ja pää saadaan omille paikoilleen -> niskan rasitus pienenee -> kipu häviää. Kuullostaa järkevältä! Eikö? Ja ihan ilman lääkkeitä.


Kenelle fustraa?

Tähän on helppo vastata. Kaikille! Fustraaminen sopii kaikille iästä, sukupuolesta, muista harrastuksista, aiemmasta taustasta riippumatta. Olit sitten urheilija, eläkeläinen, työikäinen, peruskuntoilija, painonpudottaja, aloittelija tai kärsit esimerkiksi niska- tai selkäkivuista. Fustraaminen voi olla ainoa muoto liikkua ja urheilla tai se voi olla hyvä tukeva treenimuoto muun urheilun rinnalle. Fitness-urheilijana koen ehdottomasti, että fustrasta tulee olemaan iso hyöty itselleni. Ajatellen esimerkiksi poseerausta, fustran avulla saan lisää liikkuvuutta, jolloin poseerausasentoihin vääntäytyminen ja niissä pysyminen helpottuu. Voimantuotto lisääntyy kun lihakset ei ole jumissa -> liikeradat saadaan maksimaalisiksi. Palautuminen nopeutuu ym. 

Fustrassa käytetään kolmea eri ohjelmaa mitä räätälöidään aina asiakkaan tarpeisiin sopiviksi. Ohjelmavaihtoehtoina on kehonhallinta, niska & hartia sekä rasvanpoltto. Oikea ohjelmarunko valitaan aina asiakkaan tavotteiden ja tarpeiden mukaan ja räätälöidään jokaiselle sopivaksi. Treeni koostuu alkulämmittelystä, dynaamisista liikkeistä, voimaliikkeistä, coreliikkeistä, loppujäähdyttelystä ja kehonhuollosta. Liikkeissä on eri vaativuustasoja, joten alottelijoille ja kokeneimmille konkareille löytyy kaikille varmasti riittävän haastavat ja kehittävät liikkeet. Välineinä käytetään mm. käsipainoja, taljalaitteita, keppiä, palikoita ja kehon omaa painoa. Ohjelmiin kuuluu myös testaukset (esim. liikkuvuus-, lihasvoima ja liikehallintatestit, kehonkoostumusmittaus ym) sekä henkilökohtaisesti suunnitellut ruokavaliot.

Oma ensikokemukseni futraamisesta.

Vaikka liikkeet suoritetaan rauhallisesti ja maltillisilla painoilla tai ihan vaan kehon omalla painolla niin ei se ollutkaan niin helppoa kun aluksi kuvittelin. Liikkeet suoritetaan täysin eri tekniikalla mihin olen aiemmin omassa harrastuksessani tottunut. Ylätalja ei todellakaan ole se normaali ylätalja. Crosstraineria ei tosiaankaan vaan poljeta rennon letkeästi viisi nopeaa minuuttia vaan siksi, että saadaan vähän lämpöä. Liikkeen suoritustekniikkaan ja oikeaan hengitystekniikkaan kiinnitetään äärimmäisen paljon huomiota. Jokaisessa liikkeessä on todella monta huomioitavaa seikkaa, jotta se saadaan tehtyä oikein. Välillä tuntui jopa vähän toivottomalta, kun sait korjattua jonkun asian niin jostain muualta tuki häipyi ja taas piti korjata se sama kohta. Mutta, tästä onkin fustrassa myös kysymys. Fustra on yksilövalmennusta. Eli se traineri on asiakkaan kanssa joka kerta treenaamassa. Muistuttaa samoista asioista kerta toisensa jälkeen, seuraa tarkasti asiaakkaan tekemisiä ja korjaa jatkuvasti. Näin saadaan varmistettua nopeat ja tehokkaat tulokset! 

Meidän huikea koulutusporukka :) Mahtavia tyyppejä ja päteviä kolleegoja!



Missä pääset fustraamaan?

Tästä linkistä löydät kaikki toimipisteet missä on tarjolla fustravalmennusta. Ja itsehän tietysti suosittelen tulemaan Vantaalle Foever Varistoon treenaamaan mun valmennuksessa (myös normi PT-ohjaukset). Blogin kautta kymmenelle ensimmäiselle ilmottautuneelle tarjoan ilmaisen Fustra-näyetunnin. Näytetunnin normaalihinta on 99€, clubitarjouksena 35€. Eli hop hop laittamaan mulle sähköpostia osoitteeseen: karoliina.maihikoski@gmail.com, kirjoita otsikkoon fustra-näytetunti. Kerro halukkuutesi tulla ilmaiselle näyetunnille ja anna yhteystietosi niin olen sinuun yhteydessä mahdollisimman pian. Sovitaan aika tunnille joka pidetään Variston Forever kuntoklubilla. 

Loppuun vielä muutamia linkkejä referensseihin ja lehtiartikkeleihin joissa on kerrottu fustrasta...






Me saatiin kurssille vieraaksi ihanan valovaoimainen Hanna Sumari. Hanna kävi kertomassa meille omia kokemuksiaan fustrasta ja miten se on muuttanut hänen elämäänsä. Hanna on fustrannut jo 2,5 vuotta ja saanut huikeita tuloksia.


Hyvä meininki ja hieno yhteishenki pelasi koko kurssin ajan. Toivottavasti tulee nähtyä näitä ihania ihmisiä jatkossakin :)

Till next time,
Karoliina


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti